Tervetuloa kurssille!

Tervetuloa kurssille!

keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Vietnamin sota 1964-1975

Johdanto

Vietnamin sota oli 1964–1975 käyty sota, joka käytiin Vietnamissa. Se käytiin Pohjois-Vietnamin ja Etelä-Vietnamin valtioiden välillä sekä kummankin osapuolen kansainvälisten liittolaisten välillä. Sitä käytiin pääosin Etelä-Vietnamin maaperällä, mutta Yhdysvallat ulotti pommituslentonsa myös Pohjois-Vietnamin alueelle, sekä niin sanotuissa mustissa operaatioissa osittain myös Laosin ja Kambodzhan alueille. Vietnamin sotaa on sanottu lännessä myös ensimmäiseksi televisiosodaksi. Vietnamin sota oli myös yksi kylmän sodan niin sanotuista proxy-sodista (sisällissota tai paikallissota, johon ulkopuoliset valtiot ovat sekaantuneet tukien sodan vastakkaisia osapuolia).

Vietnamissa oli käyty kolonialismin vastaista sotaa, ensin japanilaisten, sitten ranskalaisten kanssa. Ranska halusi palauttaa valtansa ensimmäistä maailmansotaa edeltäneessä siirtomaassaan. Ranskan ja Vietnamin kommunistien välillä syntyi niin sanottu Indokiinan sota. Yhdysvallat lähetti ranskalaisten avuksi aseita ja muuta sotakalustoa, mutta sotilaallinen tappio Dien Pien Phussa vuonna 1954 pakotti Ranskan vetäytymään Vietnamista. Samana vuonna suurvallat sopivat Vietnamin väliaikaisesta jakamisesta Pohjois- ja Etelä Vietnamiin.

Liittolaiset

Ho Tshi Minh vakiinnutti valtansa Pohjois-Vietnamissa ja Etelä-Vietnamia johti Yhdysvaltojen tukema oikeistomielinen hallitus, jolla ei ollut kansan tukea takanaan. Etelä-Vietnamin puolella taisteli Saigonin hallituksen joukkojen lisäksi Yhdysvaltojen, Etelä-Korean, Thaimaan, Australian, Uuden-Seelannin ja Filippiinien joukkoja. Pohjoisen Vietnamin apujoukkoihin kuuluivat Hanoin lisäksi eteläisessä Vietnamissa operoinut sissiliike Vietkong. Pohjoinen sai sotilaallista tukea Neuvostoliitolta ja Kiinalta.

Sodan vaiheet

Pohjois-Vietnamin tukemat etelän kommunistit aloittivat 1960-luvun alussa taistelun Etelä-Vietnamin oikeistohallitusta vastaan. Yhdysvallat pelkäsi, että koko Vietnamin joutuminen kommunistien käsiin kasvattaisi Kiinan vaikutusvaltaa, joten Yhdysvallat auttoi etelän oikeistohallitusta kommunisminvastaisessa taistelussa.

Vietnamin sota alkoi vuonna 1964 ja seuraavana vuonna Yhdysvallat aloitti täysimittaiset sotatoimet kukistaakseen Vietnamin kommunistit. Selvää rintamaa taisteluissa ei ollut. Kommunistien taktiikka perustui sissisotaan, jossa paikallisten olosuhteiden tuntemus antoi heille etua teknisesti ylivoimasta vihollista vastaan. Sissisota lopulta turhautti Yhdysvaltalaiset ja Yhdysvallat aloittikin Pohjois-Vietnamin massiiviset pommitukset. Vietnamiin pudotettiin arviolta noin kolme kertaa enemmän pommeja kuin toisessa maailmansodassa yhteensä. Yhdysvaltalaiset eivät tunnistaneet vietnamilaisia sissisotilaita siviileistä, joten siviilitkin surmattiin. Myös sissien suojana olleita viidakkoja ja viljelyksiä tuhottiin ympäristömyrkyin.

Vuonna 1973 solmittiin rauhansopimus, joka säilytti muodollisesti Etelä-Vietnamin itsenäisyyden. Voimakkaan kansainvälisen ja kotimaisen painostuksen alaisena Yhdysvaltojen hallitus taipui rauhaan. Kun Yhdysvallat vetivät joukkonsa pois, Etelä-Vietnamin puolustus luhistui, joten kommunistit ottivat koko Vietnamin haltuunsa vuoteen 1975 mennessä.

Seuraukset

Sodassa kuoli arviolta 2-3 miljoonaa vietnamilaista ja maa kärsi valtavia aineellisia menetyksiä. Sota oli tuhoisa myös Yhdysvalloille. Se oli ensimmäinen sota, jonka Yhdysvallat on hävinnyt ja se vaati noin 60 000 yhdysvaltalaisen sotilaan hengen. Sotakustannukset, jotka ylsivät 147 miljardiin dollariin, ajoivat Yhdysvaltojen talouden laskusuhdanteeseen. Sodasta välitetyt televisio-ohjelmat muokkasivat ratkaisevasti niin Yhdysvaltojen kuin koko maailman julkista mielipidettä.

Pohjois- ja Etelä-Vietnam yhdistettiin vuonna 1976 Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi. Vietnamista pakeni joukoittain kukistuneen hallituksen kannattajia ympäröiviin länsimielisiin valtioihin.

Lähteet:

Antti Kohi, Hannele Palo, Kimmo Päivärinta, Vesa Vihervä – Forum III

Esko Heikkonen, Matti Ojakoski, Jaakko Väisänen – Muutosten Maailma 3

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vietnamin_sota

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vietnamin_sota.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Vietnam_War


Tehnyt: Rolle Hirsimäki 2D

34 kommenttia:

  1. Rakenteeltaan hyvä essee jossa hyvä sisältö. Ei mitään ylimääräistä ja "turhaa" tekstiä, vaan mielenkiintoista informaatiota kirjoitettuna helposti ymmärrettäväksi. Väliotsikot jakavat tekstin selkeisiin osiin ja jokaisessa osassa on selitetty kattavasti siihen liittyvät asiat.
    Pari häiritsevää virhettä löytyi, mm. "käyty sota, joka käytiin".

    VastaaPoista
  2. Teksti etenee järkevässä syy-tapahtuma-seuraus -aikajärjestyksessä ja kertookin kaiken oleellisen. Myös pikkutarkempaa tietoa löytyy runsaahkosti.
    Heti ensimmäistä kappaletta lukiessani huomasin erään häiritsevän seikan tekstissä. Samojen sanojen toisto sai aikaan hieman lapsellisen vaikutelman, joka kuitenkin loppui oikeastaan ensimmäisiin kappaleisiin. Loput kappaleet olivat siis ihan selkeitä.
    Teksti on kuitenkin kokonaisuutena melko hyvä, sillä kaikki tarvittava löytyy ja rakenne on onnistunut.

    VastaaPoista
  3. Alussa kerrotaan selkeästi kaikki pääasiat sotaan liittyen. Esseen väliotsikot jakavat tekstiä hyvin ja ulkoasu on selkeä. Kerronta etenee hyvässä järjestyksessä ja sitä on mukava lukea.
    Väliotsikko "johdanto" on kuitenkin hieman turha, ja sota-sanaa toistettiin melko paljon.

    VastaaPoista
  4. Hyvä essee. Perustiedot tulivat selvästi esille. Pidin erityisesti otsikoilla eri kappaleiden erottelusta, mikä loi selkeyttä lukemiseen ja teki rakenteesta hyvän. Oli helppo palata lukemaan jotain tiettyä kohtaa, kun luki otsikon. Kirjoitusasu oli hyvä. Kirjoitusvirheitäkin löytyi, mutta ei hirveästi. Se mistä olin pettynyt oli Forum -kirjasta kopiointi, joka alkoi "Yhdysvallat pelkäsi, että koko Vietnamin joutuminen kommunistien käsiin......" virkkeestä ja jatkui jonkun matkaa. Onneksi et kuitenkaan kopionut siitä kohdasta lähtien kaikkea, mutta suurin osa oli kirjasta kopioitua. Muista kopioidessa myös merkata, että virke on suora lainaus.

    VastaaPoista
  5. Essee on hyvä ja informatiivinen, eikä jätä mitään epäselväksi. Ainoa häiritsevä asia oli paikoin lähes suora kopiointi Forum-kirjasta ja Wikipediasta: esimerkiksi Wikipedian artikkelin ensimmäinen kappale on melko samanlainen kuin tämän esseen.

    Rakenne on erittäin selkeä ja johdonmukainen. Väliotsikot ovat plussaa lukuunottamatta ensimmäistä otsikkoa, jonka olisi voinut jättää pois.

    VastaaPoista
  6. Tietoa esseestä löytyy, mutta suuri osa tekstistä on tosiaankin kopioitu mainituista lähteistä lähes suoraan. Kysymyksiin essee vastaa hyvin ja perusteellisesti. Teksti on arvatenkin selkeää, mutta toisto tekee siitä hieman rasittavaa lukea. Väliotsikot voisi korostaa muusta tekstistä erilleen jollain tapaa, tälläisenaan ne lähinä häiritsevät lukemista. Essee on informaatioarvoltaan hyvä, mutta ulkoasultaan kömpelö.

    VastaaPoista
  7. Tekstissä käsitellään hyvin sodan tapahtumien lisäksi myös sen seurauksia ja syitä, kuten oli vaadittu. Se vastaa hyvin myös kaikkiin kysymyksiin, eikä jätä asioita epäselväksi. Väliotsikot tekivät tekstistä selkeämmän. Toisinaan kieli ei kuulosta omalta vaan lähes suoraan lähteestä lainatulta. Silti esseessä on valtavasti tietoa ja se oli mielenkiintoinen ja mukava lukea.

    VastaaPoista
  8. Essee on ihan hyvä. Se vastaa kaikkiin pääkysymyksiin ja väliotsikot tuovat siihen selkeyttä. Se etenee loogisessa järjestyksessä ja on mielenkiintoinen. Ainoa asia mikä välillä häiritsi oli joidenkin sanojen turha toisto, mutta muuten sitä oli ihan kiva lukea.

    VastaaPoista
  9. Essee oli mielenkiintoinen ja siinä oli paljon asiaa. Väliotsikot olivat hyvät ja ne olivat loogisessa järjestyksessä. Joitakin sanoja oli toistettu esseessä turhan paljon.

    VastaaPoista
  10. Essee on rakenteeltaan hyvä. Kappalejaot ovat selkeitä, ja ne etenevät loogisessa järjestyksessä. Väliotsikot helpottavat lukemista, mutta otsikko olisi saanut olla hieman isompi. Tekstistä löytyi myös hieman ylimääräistä toistoa, joka vähän häiritsi lukemista.

    VastaaPoista
  11. Esseen "yleisilme" on onnistunut. Kappaleet ovat sopivan pituisia ja tekstin fontti on sopivan isoa, joka tekee lukemisesta mukavaa.
    Väliotsikot tosiaan selkeyttävät lukuprosessia, mutta toisaalta essee-kirjoitukset kirjoitetaan yleisesti ilman väliotsikoita. En tiedä onko niiden käyttö väärin, mutta itse lukisin esseen kuitenkin mieluummin ilman niitä.
    Asiat käsitellään loogisessa järjestyksessä ja tekstiä on kiva lukea etiäpäin.
    Essee on kuin hiomaton timantti. Eli tekstissä olevan toiston voisi poistaa ja tekstistä voisi tehdä ns. "kirjoittajansa oloista", kuten joku mainitseekin että osa tekstistä on suoraan kopioitua. Mutta myös tälläisenään essee välittää sanomansa lukijalle.

    VastaaPoista
  12. Rakenteeltaan kiitettävä, helposti luettava ja perusilmeeltään mukava essee. Tietojakin löytyy mukavasti ja asiat tulevat helposti selväksi. Seuraukset ovat katettu varsin loistavasti ja sotaan johtaneet tapahtumat kerrotaan selvästi.

    VastaaPoista
  13. Tekstin sisältö ja yleisasu on todella selkeä ja hyvin ymmärrettävä. Kaikki perusasiat tulevat hyvin esille mielenkiintoisten lisätietojen ohella. Väliotsikot ja kappalejaot ovat toimivia. Kieli kuitenkin kuulostaa suoraan kopioidulta.

    VastaaPoista
  14. Esseen ilme on hyvä ja asiat ovat kerrottu selkeästi. Helppolukuista tekstiä, tosin toistoa olisi voinut vähentää.

    VastaaPoista
  15. Tekstin sisältö oli selkeästi ymmärrettävissä ja yleisasussakaan ei ole moittimista. Tämä tosin varmaan johtuu reippaalla kädellä suoraan lainatuista osioista, kuten muutkin jo huomasivat. Väliotsikot tuovat selvyyttä asiakulkuun. Essee oli ihan pätevä.

    VastaaPoista
  16. Essee kertoo hyvin pääasiat loogisessa järjestyksessä. Mukavasti löytyy myös lisätietoa aiheesta.
    Yleisasultaan teksi on selkeä ja helppo lukea lukuunottamatta pieniä kielivirheitä.

    VastaaPoista
  17. Onnistuit pitämään kiinnostuksen yllä koko esseen ajan. Tekstiä luettaessa tuntuu siltä, että kerrot itse asiasta, tämä antaa vähän huolimattoman kuvan. Kerroit hyvin syistä ja seurauksista.
    Mielestäni essee olisi toiminut hyvin ilman väliotsikoitakin.

    VastaaPoista
  18. Teksti vaikuttaa vähän "copy paste" tekniikalla tehtyä. Muuten teksti on selkeää ja helppolukuista. Väliotsikot ovat plussaa. Kaipaisin viellä mainintaa Vietanmin sodan seurauksista, että ihmisiä kuolee nykyäänkin Amerikkalaisten jättämiin miinoihin. Myös Amerikkalaisten kotirintamalla sotaa vastaan tapahtuvia joukko mielenosoituksista olisi ollut hyvä kertoa. Teksti täyttää tehtävän annon hyvin ja kertoo pääasiat ytimekkäästi.

    VastaaPoista
  19. Helppolukuinen essee, josta löytyy vastaukset historiantutkimuksen peruskysymyksiin. Selkeän rakenteen vuoksi tätä esseetä oli miellyttävää lukea. Vaikka väliotsikot eivät ehkä esseeseen kuulukaan, ne helpottivat lukemista huomattavasti.

    VastaaPoista
  20. Esseen vastaa hyvin kysymyksiin, on selkeä ja helppolukuinen. Väliotsikot helpottivat asian ymmärtämistä kivasti. Kaikenkaikkiaan oikein toimiva ja hyvä essee.

    VastaaPoista
  21. Esseen ulkoasu on miellyttävä ja fonttikoko juuri sopiva. Jaottelu on tehty hyvin, vaikkakin väliotsikot ovat mielestäni turhia.
    Selkeä rakenne ja tarpeeksi faktatietoa.

    VastaaPoista
  22. Esseessä käsitellään aihe laajasti ja se vastaa peruskysymyksiin hyvin. Väliotsikot jäsentivät tekstiä hyvin ja ulkoasu oli mukavan selkeä. Joissain kohdissa oli toistoa, joka häiritsi hieman. Kaikkiaan selkeä ja toimiva kokonaisuus.

    VastaaPoista
  23. Erittäin selkeä rakenne, isoa plussaa väliotsikoista. Aihetta käsitelty laajasti ja monipuolisesti. Ulkoasu oli helposti lähestyttävä ja luettava.

    VastaaPoista
  24. Tekstin rakenne on hyvä, ja väliotsikot tekevät siitä erittäin helppolukuisen. Kaikki tarvittavat perustiedot löytyvät. Tiettyjen sanojen toisto tekee tekstistä kuitenkin hieman töksähtelevän.

    T. Anne Kotro

    VastaaPoista
  25. Tekstin ulkomuoto ja rakenne on hyvä. Peruskysymyksiin löytyi selvät vastaukset ja väliotsikot helpottivat ymmärtämistä. Johdanto väliotsikko on kuitenkin hieman turha. Muuten monipuolinen ja toimiva essee.

    VastaaPoista
  26. Esseen selvittää Vietnamin sodan pääasiat kiitettävästi. Eteneminen on loogista napakoiden kappaleiden kautta, toisin jotkut väliotsikot saattavat tuntua turhilta. Teksti on huoliteltua. Kytkökset kylmään sotaan olisivat voineet olla selkeämmin esillä.

    A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau Antti. Hienoa pohdintaa esseestä. Kiitos Antti avunannosta. Olet hieno mies. Peukkuja!!

      Poista
    2. Olen samaa mieltä Antin kanssa mutta kappaleet oisivat totisesti saaneet olla napakoita! Antti ihailen arvostelu kykyäsi ja mielipiteitäsi! Tsemppiä elämään :)

      Poista
  27. Hyvä essee. Perustiedot tulivat selvästi esille. Jaottelu on tehty hyvin, vaikkakin väliotsikot ovat mielestäni turhia.
    Selkeä rakenne ja tarpeeksi faktatietoa. Hyvä fonttikoko :)

    VastaaPoista