Tervetuloa kurssille!

Tervetuloa kurssille!

tiistai 20. syyskuuta 2011

Kuuban ohjuskriisi

Suurvaltasuhteet joutuivat koetukselle. Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välit kiristyivät 15. lokakuuta 1962 Kuuban ohjuskriisin takia. Kriisi oli lähellä puhkaista avoimen sodan, joka olisi saattanut laajeta ydinsodaksi, ja jopa kolmanneksi maailmansodaksi.

Kuuba on Yhdysvaltojen kannalta strategisesti keskeinen alue. Saari valvoo pääsyä Panaman kanavaan ja on lisäksi lähellä Yhdysvaltojen maa-alueita. Kuuban talous oli aina ollut riippuvainen yhdestä ainoasta tuotteesta, sokeririuo’osta, ja sen suurimmasta ostajamaasta Yhdysvalloista. Vuonna 1959 Fidel Castro syöksi vallasta diktaattori Fulgencio Batistanin. Castron ja Yhdysvaltojen välit kiristyivät, kun Castro ilmoitti kansallistavansa eli ottavansa valtion haltuun kaiken Kuubassa olevan omaisuuden. Kuuban talous oli suurimmalta osin amerikkalaisten omistuksessa. Yhdysvallat asetti Kuuban kauppasaartoon. Kuuballe elintärkeä sokerikauppa loppui, ja jolloin maa haki tukea Neuvostoliitosta. Neuvostoliitto suostui auttamaan Kuubaa. Täten Neuvostoliitto sai itselleen liittolaisen, joka oli geopoliittisesti erittäin otollisella paikalla.

Kesällä 1962 Neuvostoliitto sijoitti ydinkärkiä sekä sotilaita salaisesti Kuuban alueelle. Vilkas meriliikenne Kuuban herätti epäilyjä Yhdysvalloissa. Lokakuussa Yhdysvallatojen U2-vakoilukoneen kuvattua Kuuban saarella olevan neuvostoliittolaisen ohjustukikohdan. Yhdysvaltojen sotilaallinen johto suosittele välitöntä ilmaiskua Kuubaan. Yhdysvaltojen presidentti John F. Kennedy halusi kuitenkin koittaa diplomaattisia keinoja. Kennedy vaati televisiossa pitämässään puheessa ohjusten poistamista Kuubasta, jos näin ei tapahtuisi Yhdysvalta asettaisi Kuuban merisaartoon ja ilmoitti tarkastavansa kaikki Kuubaan saapuvat alukset. Nikita Hruštšov (Neuvostoliiton kommunistisen puoleen pääsihteeri, eli Neuvostoliiton tosiallinen johtaja) suostui poistamaan Kuubassa olevat ohjukset, mikäli Yhdysvallat eivät hyökkäisi Kuubaan. Nikita kuitenki lisäsi ehtoihin Turkkiin sijoitettujen yhdysvaltalaisohjusten poistoa. Kennedy hyväksyi ehdot ja kriisi ratkesi.

Kuuban kriisi pelästytti molemmat suurvallat. Sen seurauksena kriisin jälkeen supervallat avasivat ns. kuuman linjan. Se oli suora puhelin – ja sähkeyhteys suurvaltajohtajien välille, jotta tulevia kriisejä varten olisi olemassa teknisesti kunnolliset neuvottelumahdollisuudet.

Oheismateriaalia:

http://www.youtube.com/watch?v=P7YkJxQT_0Y – Kennedyn puhe Kuuban merisaarrosta. Puheessaan Kenedy ilmoittaa, että kaikki Kuubaan menevät alukset ovat tarkkailussa. Jos saapuvasta aluksesta löytyisi hyökkäyskalustoa, joka voisi olla uhaksi Yhdysvalloille, aluksien ei annettaisi purkaa lastiaan Kuubaan, vaan ne käännytettäisiin takaisin.

http://www.bbc.co.uk/schools/gcsebitesize/history/images/hi07004.gif - Neuvostoliittolaisten ydinkärkien kantomatkat Kuuban ohjustukikohdasta. Kuvasta näkyy kuinka Neuvostoliitto olisi voinut tuhota Yhdysvaltojen poliittisesti sekä taloudellisesti tärkeimmät suurkaupungit.

https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol46no1/cubamisslesite.jpg - Vakoilukoneen ottama kuva Kuuban ohjustukikohdasta.


Lähteet:

Antti Kohi, Hannele Palo, Kimmo Päivärinta, Vesa Vihervä - Forum III – Kansainväliset suhteet – Otava

Esko Heikkonen, Matti Ojakoski, Jaakko Väisänen – Muutosten maailma 3 – Kansainväliset suhteet – WSOY

http://en.wikipedia.org/wiki/Cuban_Missile_Crisis

http://library.thinkquest.org/11046/days/index.html

http://www.cubanmissilecrisis.org/

http://www.gwu.edu/~nsarchiv/nsa/cuba_mis_cri/

https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/books-and-monographs/sherman-kent-and-the-board-of-national-estimates-collected-essays/10cuban.html

https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol46no1/article06.html

http://www.globalsecurity.org/military/ops/cuba-62.htm


Tekijät: Dimitri Lisitsyn & Heikki Hyrylä 2.A. // Hi 3

23 kommenttia:

  1. Esseen rakenne tehty hyvin aikajärjestykseen ja siinä on soviteltu hyvin tärkeitä tietoja kriisi tilanteista. Tärkeää tietoa mahdollisista seurauksista jos tässä olisi puhjennut sota.
    "Yleisasu" on kunnolla tehty kaiken tiedon ja niiden taustatietojen perusteella. Kerrottu hyvin selkeästi miten asiat etenivät ja miten niistä selvittiin. Asukokonaisuus on hyvin tehty ja siitä on helppo ymmärtää pääasiat ja tärkeimmät tapahtumat.
    Oheismateriaali lisää esseen tietoisuutta ja auttaa ymmärtämään kokonaiskuvaa. Huolellisesti tutkittu aihe ja hyvin koottu.

    VastaaPoista
  2. Tekstin rakenne on selkeää ja hyvin ymmärrettävää. Kappalejako on hyvin onnistunut, mikä osaltaan lisää selkeyttä. Asiat etenevät myös loogisessa järjestyksessä.
    Suurimmalta osalta essee on hyvin viimeistelty sekä selkeä. Yhdessä kohtaa oli kuitenkin asia jäänyt ilmeisesti kesken tai teksistä oli vahingossa poistettu osa : "Lokakuussa Yhdysvallatojen U2-vakoilukoneen kuvattua Kuuban saarella olevan neuvostoliittolaisen ohjustukikohdan. Yhdysvaltojen sotilaallinen johto suosittele välitöntä ilmaiskua Kuubaan. "
    Kokonaisuudessaan onnistunut teksti, joka on tehty huolella. Oheismateriaali havainnollistaa asiaa entisestään.

    VastaaPoista
  3. Essee sisältää kaiken olennaisen tiedon napakasti esitettynä. Tekstissä ei ole turhia yksityiskohtia tai selittelyä, mikä on ymmärrettävyyden kannalta olennaista.

    Rakenne on pääosin looginen ja selkeä. Kuitenkin toinen ja kolmas kappale olisi ehkä voitu jakaa kahtia, sillä ne ovat melko pitkiä ja sisältävät tietoa useista eri asioista.

    Tekstissä on muutamia pieniä kirjoitusvirheitä, kuten esimerkiksi "tosiallinen" ja "puhelin – ja sähkeyhteys". Ne eivät kuitenkaan haitanneet lukemista, ja muutenkin teksti oli kokonaisuudessaan todella hyvin tehty.

    VastaaPoista
  4. Hyvin tiivis essee, joka kertoo kaiken olennaisen. Ensimmäinen virke, "suurvaltasuhteet joutuivat koetukselle", on kuitenkin hieman töksähtävä heti alkuun, mutta muuten aloitus johdattaa hyvin itse tekstiin. Lopetus on hyvä ja napakka.
    Kolmannessa kappaleessa on hieman sekavaa tekstiä, joten enemmän huolellisuutta tekstin suhteen.

    VastaaPoista
  5. Erittäin hyvä essee. Hallitsit perustiedot hyvin, jotka sait esitettyä selkeästi. Lisämateriaalit olivat hyvin havainnoillistavia ja itse pidin niistä erityisen paljon.
    Kieliasu ja rakenne olivat kumpikin hyviä, selkeää ja helppoa lukea. Ainut, mikä jäi hieman epäselväksi oli, että missä tai miten Kennedy ja Hruštšov päätyivät neuvottelemaan Kuuban ohjusten poistosta? Olisi ollut hyvä mainita, että tv. puheen jälkeen Nikita lähetti kirjeen USA:han, jossa hän esitti ehdot ohjusten poistolle.

    VastaaPoista
  6. Hyvin on osattu kasata asiaa vaikka kyseessä onkin vain yksittäinen tapahtuma, vaikkakin merkittävä sellainen. Käsittely on tarkkaa, ja olennaiset asiat tulevat esille hyvin. Oheismateriaalikin on mukavaa extraa asiasta kiinnostuneille. Kieliasu on tarpeeksi virheetöntä lukunautinnon takaamiseksi. Selkeä essee, joka välittää tarvittavat tiedot tapahtumasta.

    VastaaPoista
  7. Essee oli selkeä ja helppolukuinen. Aloitus kappale oli hyvä pohjustus aiheeseen. Kappalejako oli selkeä, ja tekstissä ei ollut paljon virheitä. Teksti selitti selkeästi ja ymmärrettävästi kuuban ohjuskriisin. Oheismateriaali oli hyvä idea.

    VastaaPoista
  8. Löydän esseen hienoksi. Tietoa löytyi ja oheismateriaali auttoivat syventymään aiheeseen. Teksti on osattu tiivistää, eikä turhia jaaritteluita ole.

    VastaaPoista
  9. Essee oli tosi hyvä. Selvät kappalejaot selkeyttivät lukemista entisestään ja tietoa oli aiheeseen nähden hyvin paljon. Tekstissä olleet kuva- ja videolinkit olivat eritäin hyvä idea, sillä ne olivat mielenkiintoisia ja havainnoillistivat asioita hyvin.

    VastaaPoista
  10. Mukavaa lisämateriaalia, helposti tulkittavaa tekstiä, hyvä johdanto ja selkeä sisältö. Kaikki tämä onnistuu luomaan mukavan ja hienon esseen, joka kaikessa kiitettävyydessään onnistuu kertomaan asiansa pääkohdat hyvin. Pieniä kielioppivirheitä esiintyy.

    VastaaPoista
  11. Kaikki olennainen tieto on esitetty hyvin ja selkeästi. Tekstissä on myös hieman lisätietoa mutta asiassa kuitenkin pysytään eikä turhaa jaarittelua ole. Pidän erityisesti ensimmäisestä kappaleesta joka johtaa hyvin tekstiä. Yleisesti hyvin selkeä ja hyvä essee.

    VastaaPoista
  12. Esseessä oli kaikki olennainen tieto sanottu hyvin. Asiat olisi kuitenkin voitu sanoa hieman paremmin ja tekstistä löytyi muutamia virheellisiä lauseita, jotka tekivät tekstistä hieman oudon ja epäselkeän.
    Rakenne oli kuitenkin hyvä ja selkeä.
    Muuten hyvä, mutta kirjoitusvirheet häiritsivät.

    VastaaPoista
  13. Looginen ja selkeä rakenne. Paljon tietoa aiheesta. Hyvä kappalejaotus. Pienet kielivirheet häiritsi lukemista hieman. Oheismateriaali plussaa.

    VastaaPoista
  14. Essee kertoo kaiken olennaisen tiiviisti hyvässä pakkauksessa. Olette löytäneet paljon monipuolista tietoa aiheesta ja muodostaneet siitä selkeän kokonaisuuden.
    Oheismateriaalia on juuri sopivasti, ja se on monipuolista. Olette käyttäneet erilaisia lähteitä ja plussaa siitä, ettette ole sortuneet Wikipediaan.

    VastaaPoista
  15. Essee alkaa mielenkiintoisesti ja jatkuu napakkana loppuun saakka. Se kertoo ohjuskriisistä kaiken oleellisen, mutta välillä liian ''sähkeenomaisesti''. Oheismateriaali on hyvää kuten koko essee muutenkin.

    VastaaPoista
  16. Hyvä ja mielenkiintoinen essee. Plussaa lisämateriaalista. Kertoo hyvin oleelliset asiat. Teksti ei lähde poikkeamaan asiasta. Pari kirjoitusvirhettä oli, mutta eivät ne nyt erityisesti häiritse.

    VastaaPoista
  17. Pituus ja rakenne ovat esseessä kohdallaan, vaikka pitempiä kappaleita olisi voinut ehkä jakaa pienempiin osiin.
    Faktatietoa löytyy hyvin sekä syyt ja seuraukset on käsitelty tekstissä hyvin. Aloitus ja lopetus ovat onnistuneet.

    VastaaPoista
  18. Hyvä ja tiivis essee. Aiheesta on etsitty paljon tietoa ja se on koottu selkeäksi paketiksi. Kolmas kappale oli mielestäni epäselvä ja pienet kirjoitusvirheet olivät hieman häiritseviä. Lähteitä oli mukavasti ja oheismateriaali pelkkää plussaa.

    VastaaPoista
  19. Erittäin hyvä essee. Tekstiä oli todella miellyttävä lukea; se oli selkeää ja eteni sulavasti. Kaikki oleellinen oli tiivistetty sopivan mittaiseen tekstiin. Suurta plussaa oheismateriaalista ja lähteistä!

    VastaaPoista
  20. Lisämateriaalista paljon plussaa. Teksti on mukavan tiivis ja selkeä sekä kappalejako on onnistunut hyvin. Lähteitä on runsaasti.

    T. Anne Kotro

    VastaaPoista
  21. Kuuban ohjuskriisin tausta ja kytkös kylmään sotaan tulee tässä esseessä hyvin esiin. Kirjoittajat olisivat voineet pohtia lisää kriisin seurauksia ja antaa vielä jonkin mielenkiintoisen esimerkin jostakin kriisin tiukasta ja ehkä pelottavastakin vaiheesta. Lähdetyö on varsin tuhti - ainakin listauksen mukaan.

    VastaaPoista
  22. Esseeseen koottu aineisto on saatu hyvin tiiviiseen muotoon. Tekstissä tulee esille pääasiat ja se etenee vaivattomasti. Lähteitä on ehkä hieman liikaa. Lisämateriaali oli kiva lisäys.

    VastaaPoista
  23. Kopioitu osittain jopa suoraan Wikipedia.fi:stä.

    VastaaPoista