Tervetuloa kurssille!

Tervetuloa kurssille!

maanantai 15. elokuuta 2011

Kurssin opetus- ja opiskelukäytännöt

Kurssi on jaettu kronologisesti neljään pääteemaan:

I Suurvaltojen ylivaltapyrkimykset
II Maailmansotien välinen aika ja toinen maailmansota
III Kylmä sota
IV Uusi epävarmuuden aika

Näiden keskeisimmät asiat käydään läpi opettajajohtoisesti. Tässä käsittelyssä on tarkoitus selvittää kunkin temaattisen aikakauden tärkeimmät tapahtumat sekä herättää kiinnostus kunkin aiheen syvempää käsittelyyn, opiskeluun ja oppimiseen. Kunkin pääteeman osalta opettajajohtoiseen käsittelyyn on varattu aikaa kaksi 75 minuutin oppituntia.

Pääteemat on jaettu useampaan rajatumpaan aiheeseen, joita käsitellään opiskelijakeskeisesti. Tässä käsittelyssä syvennetään pääteemoja ja aktivoidaan oppilaita tutkivan oppimisen kautta. Oppilaat jaetaan tutkimuspareihin, mutta halutessaan oppilas voi työskennellä yksin läpi kurssin. On tärkeää, että tutkimusryhmä -pari tai yksin toimiva oppilas valitsee mahdollisimman kiinnostavan ja tietotaito tasolleen sopivan tutkimusaiheen. Kokonaisuudessaan kunkin pääteeman käsittelyyn on varattu aikaa neljä 75 minuutin oppituntia.

Opettajajohtoisen käsittelyn jälkeen opiskelijaparin tehtävänä on laatia valitsemastaan tutkimusaiheesta noin 1-2 A4-sivun (fontti 12, rivinväli 1,5) mittainen artikkelimainen selvitys kurssiblogiin (). Kuva ja karttamateriaalin, verkkolinkkien, you tube klippien) käyttö on sallittua, mutta esityksen painopisteen tulee olla ns. ”leipätekstissä”.

Kunkin tutkimuskohteen osalta tarkoituksena on vastata ainakin historiantutkimuksen peruskysymyksiin:
1. mitä tapahtui?
2. milloin tapahtui?
3. miten tapahtui?
4. miksi tapahtui?
5. mitä seurauksia tapahtuneesta oli?
6. minkälainen ilmiö oli luonteeltaan ja mitä erityispiirteitä siinä oli?

Tärkeimpinä lähteinä opiskelijat käyttävät kurssikirjaa, muita oppikirjoja, koulun ja kaupungin kirjastojen tarjoamia historian yleisteoksia, valittua teemaa käsitteleviä erityistutkimuksia, aikakausi- ja sanomalehtiartikkeleita, TV-dokumentteja sekä internet-lähteitä.

Artikkelin lähdetietoihin tulee merkitä käytetyn lähteen tekijä, teos ja painovuosi, verkkolähteistä täydelliset HTML-tiedot.

Pääteemojen ja syventävien aiheiden jaottelu selviää seuraavien sivujen listasta.
I Suurvaltojen ylivaltapyrkimykset
II Maailmansotien välinen aika ja toinen maailmansota
III Kylmä sota
IV Uusi epävarmuuden aika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti